Linkek

A kutatás kontextusa

 1. FuturICT
  A FuturICT az Európai Bizottság által meghirdetett ún. "Flagship call"-ra benyújtott pályázat. A FuturICT célja, hogy egy hatalmas, Európán átívelő kutatói együttműködést fogjon össze. Amennyiben a pályázat nyer, az Európai Bizottság 2013-tól kezdődően 10 év alatt összesen 1 milliárd euróval támogat majd a FuturICT Flagship keretein belüli kutatási projekteket.

GRID + ABM

 1. Cougaar http://www.cougaar.org/
   
 2. GridABM http://gridabm.sourceforge.net/
   

Framework-ök

 1. ProActive
  A projekt célja egy nyílt forráskódú Java könyvtár kifejlesztése programok párhuzamosításához, ami egyaránt jelent többszálon futó, többmagos rendszerekre optimalizált, vagy grideken, klasztereken, adatközpontokon elosztott alkalmazásokat. Támogatja a konkurrens és párhuzamos programozást, aszinkron kommunikációt és keretrendszert nyújt elosztott alkalmazások telepítéséhez (deploy folyamat
   
 2. JavaSpaces
  A JavaSpaces egyetlen interface, melyet a Jini tartalmaz. A Jini egy könyvtár, melyet a Java-hoz készítettek elosztott alkalmazások készítésének megkönnyítése érdekében. A JavaSpaces-t megvalósító osztályok a TupleSpace, azon belül is az ObjectSpace koncepció megvalósítására valók.
   
 3. Hadoop
  Apache által fejlesztett GRID-es keretrendszer, a Wikipedia szerint rengetegen használják (nagy nevek is, mint pl. a Yahoo!, AOL, IBM, stb.), és számos területen alkalmazható. A létrehozását a Google MapReduce és a Google File System inspirálta. A Sun Grid Engine-nel összeköthető.
  Számos része van, de ami különösen érdekes, az a MapReduce komponense. Egy bevezető jellegű tutorial video található az oldalon (~1 óra).
   
 4. DAS Framework
  Saját fejlesztésű projekt, amely különféle cluster kezelő eszközök (SGE) vagy egyszerű OpenSSH segítségével képes nagyméretű szimulációk futtatására.