Kutatás

A DistributedABM projekt az ELTE-n folyamatban lévő "Elosztott és sokmagos rendszerek szoftvertechnológiai kérdései" (TÁMOP-4.2. 1/B-09/1/KMR-2010-0003) alprojektje. A kutatás célja az ágens-alapú szimulációk elosztott futtatását támogató módszerek fejlesztése. Vizsgáljuk a következő témaköröket:

Célunk továbbá olyan szoftvereszközök integrálása és fejlesztése, melyek lehetővé teszik ágens-alapú szimulációs modellek hatékony, a hardverkörnyezet sajátosságait kihasználó elosztott futtatását.

Kapcsolódó projektek

GridABM

A GridABM projekt bővíthető Repast alapú Java osztályok gyűjteménye, amelyek a ProActive  párhuzamos könyvtár segítsével biztosítják ágens alapú modellek (angolul Agent-Based Model, ABM) automatikus elosztását többmagos gépeken, klasztereken és griden.

A GridABM projekt célkitűzése, hogy automatikusan párhuzamosítható sablonokat biztosítson ABM-ek implementálásához. A fejlesztők hatféle osztályt különböztettek meg a modellek kommunikációs topológiája alapján. Ezekhez tűzték ki célul egy-egy sablon, Dry Schema (DS) implementálását.